ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ (ЧАСТ 1) Независими филми или

...
 
ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ (ЧАСТ 1)
Независими филми или
Коментари Харесай

ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ

 

ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ (ЧАСТ 1)

Независими филми или „ инди ” филми (indie от independent) са нискобюджетни  игрални или късометражни филми, които се създават отвън огромните кино студия и биват продуцирани и популяризирани от самостоятелни компании. Но ниският бюджет напълно не значи ниско качество . Много често  в самостоятелните филми, може да срещнете имената на велики режисьори и артисти, които са подготвени да се лишат от част от хонорарите си, с цел да създадат филм. Ако се чудите какво да гледате и имате потребност да избягате от нормалните безумни преследвания с коли, престрелки, шантави каскади, безсмислени бойни подиуми  и разговори – нашите оферти безусловно ще Ви харесат.

  1. „ КЛУБ ЗАКУСКА ” ( THE BREAKFAST CLUB ,1985)

В основните функции са: Емилио Естевес, Пол Рлийсън, Антъни Майкъл Хол, Джъд Нелсън, Моли Рингуолд, Али Шейди.

„ Клуб закуска ” е американска комедийна продукция със сценарист и режисьор Джон Хюз („ Почивният ден на Ферис Бюълър ”, „ Сам в къщи ”, „ Шестнадесет свещи ”). Проект почнал с почни никакъв бюджет  и слаби шансове за триумф, само че макар пречките се трансформира в една от безконечните класики в киното.

Действието на кино лентата се развива съвсем напълно на територията на едно учебно заведение. Което доста е улеснило така и така  ниския бюджет. Там петима младежи са осъдени да прекарат дружно един съботен ден. Образите им са дефиницията на архетиповете – „ Принцесата на бала ”, „ Спортиста ”, „ Хулигана ”, „ Зубъра/Умника ”, и „ Неразбрания ”. Принудени да прекарат дружно един през целия ден, те осъзнават, че имат доста повече допирни точки, в сравнение с са подозирали в началото. Сценарият на кино лентата е характерен за инди продукциите – младежи борещи се против рамките, в които ги е сложило обществото, откриват същински другари в лицето на неподозирани хора и преоткриват самите себе си.

 „ Клуб „ закуска ” ” се е трансформирал в класика. Почти няма човек, който да не го е гледал или  да не е чувал за него. Финалната сцена, въпреки и неоценена уместно сега на излизане на кино лентата, след години се трансформира в попкултура. Да не пропущаме и саундтрака, написан особено за него – Don’t You Forget About Me на Simple Minds, стигнал до върха на класацията на „ Билборд ”.

 ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ

  1. „ ДЖУНО ” (JUNO, 2007)

Американски трагикомичен филм режисиран от Джейсън Райтмън („ Клоуи ”) и продуциран от („ Тъли ”). Същият тандем стои и зад „ Страстите на Дженифър ”.

С невисок бюджет, сниман в границите на 30 дни, без непотребни подиуми, без непотребна мелодрама, филмът споделя историята на Джуно (Елън Пейдж). Независима и своенравна тинейджърка, която взема решение, че й е време да прави секс за пръв път. Последиците от неловкия „ първи път ” на Джуно, с най-хубавия й другар Поли, са нежелана бременност и комплицираният въпрос „ какво да върша оттук насетне? ”. Въпреки че първата мисъл на младото момиче е аборт, тя бързо се разубеждава (след несполучливо вървене до клиника за аборти) и избира осиновяване. По тези стечения на събитията в живота й влизат Ванеса ( Дженифър Гарнър ) и Марк ( Джейсън Бейтмън ). С развиването на бременността ù, връзките ù с осиновителите се задълбочават досега на кулминационната точка, в който бива взето ненадейно и съдбоносно решение.

На първо четене ще ви се стори, че това ще е следващият насълзен и прекомерно трагичен сюжет за бременно младо момиче изправено пред избор….Но уверяваме ви, че нещата не стоят напълно по този начин. Диабло Коди основава текст цялостен с майсторски написани разговори и облици, към които няма по какъв начин да не изпиташ състрадание и да не ти станат най-малко малко симпатични. Не на вятъра Диабло печели премията на академията за  „ Най-добър сюжет ”.

  1. „ 500 МИГА ОТ ЛЮБОВТА ” (500 DAYS OF SUMMER, 2009)

Романтична трагикомедия режисирана от Марк Уеб , продуцирана от Марк Уотърс и Мейсън Новик с бюджет към 7,5 милиона. Филмът бива излъчен за пръв път по време на 25-ия кино фестивал „ Сънданс ” и получава удобни мнения от критиците. Получава премия „ Сателит ” за „ най-хубав автентичен сюжет ” и  премия „ Независим Дух ” за „ Най-добър сюжет ”.

„ 500 мига от любовта ” е  тъжна, на моменти даже депресираща история на една провалена връзка, на един неосъществим „ благополучен край ”. И както доста постоянно става със спомените ни (особено когато са намесени провалени отношения) – историята във кино лентата не е поредна – не започваме изначало и движейки се към неизбежния край. Спомените на Том прескачат назад-напред, показващи ни миговете на цялостно благополучие и тежко отчаяние, всичките до един свързани със Самър. Перфектната жена в неговите очи. Перфектната, като се изключи едно само нещо….Самър изобщо, но изобщо не желае да се омъжи – нещо, която тя му декларира още в самото начало на връзките им. Фикс-идеята на Том за благополучен край обаче мъчно може да бъде разколебана, което се трансформира и в основния проблем на живота му.

 ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ

  1. МИС СЛЪНЧИЦЕ ( LITTLE MISS SUNSHINE, 2006)

„ Мис Слънчице ” е режисьорският дебют на Джонатан Дейтън и Валери Фарис („ Битката на половете ”, „ Руби Спаркс ”). Сценарист на кино лентата е Майкъл Арнд, който по-късно работи и по „ Играта на играчките 3 ” и „ Междузвездни войни: Силата се пробужда ”. В основните функции влизат: Стийв Карел, Тони Колет, Алън Аркин, Абигейл Бреслин, Грейг Киниър, Пол Дано .

Премиерата на „ Мис Слънчице ” се състои по време на филмовия фестивал „ Сънданс ” и среща извънредно положителни мнения поради хумора, актьорската игра и сюжета. FOX го купуват незабавно по-късно, което остава в историята като една от най-големите покупко-продажби правени на този фестивал. Филмът реализира голям триумф в боксофисите и печели две награди на академията – „ За автентичен сюжет ” ( Майкъл Арнд ) и „ Най-добра поддържаща роля ” ( Алън Аркин ).

Спокойно можем да определим „ Мис Слънчице ” като „ тъмна комедия ”. Филма споделя с автентичен хумор  историята на дисфункционално семейство, което взема решение да поеме на път с микробус (Фолцваген Т2). Целта на това непринудено пътешестване е да стигнат до Реданодо Бийчи, Калифорния. Там ще се състои детският конкурс за хубост „ Мис Сълнчице ”, за който Олив  (Абигейл Бреслин) се е класирала.

По пътя  напрежението в връзките на фамилията се изострят до краен лимит. Като стартираме от микробуса, създаващ им всевъзможни проблеми. Минем  през мрачния тинейджър с фантазия да стане водач (Пол Дано), депресирания чичо-писател, с несполучлива връзка и опит за самонарянаване зад тила си (Стийв Карел). И стигнем дядото, който въобще, но въобще не цепи басма на никого (Алън Аркин). Бащата – мислещ само и единствено за работа (Грег Киниър) и майката (Тони Колет), която се  пробва да лавира сред всеки от тях. Не на последно място е и дребната Олив. Тя мечтае само да стигне на време за състезанието, да показа танца, подготвян дълго време благодарение на дядо ù, и да се допре до блясъка на всички тези девойки, които е гледала на екран.

 ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ

  1. НАЙ-БЪРЗИЯТ МОТОР ( THE WORLD`S FASTEST INDIAN , 2005)

Новозеландска биографична драма основана на историята на Бърт Мънро и неговия много модифициран мотор модел „ Индиън скаут ” от 120 година. (В оригинал заглавието на кино лентата се превежда „ Най-бързият „ Индианец ” в света ”). Филмът е написан, режисиран и продуциран от Роджър Доналдсън („ Тринайсет дни ”), а в основната роля имаме удоволствието да гледаме Антъни Хопкинс .

Тук виждаме артиста в една много по-различна светлина от в „ Ханибал ”. Героят му може да е чудак, само че надълбоко в себе си има положително сърце и неоспорим сексапил. Няма по какъв начин да не си проличи персоналното отношение и внимание към облика, и към историята за Бърт. Самият Антъни, признава, че това е била една от най-лесните функции в живота му. Това се дължало на обстоятелството, че разбиранията му за живота се доближавали доста до тези на Бърт Мънро. От своя страна пък режисьорът Роджър Доналдсън е работил по плана близо 20 години. Преди това той е режисирал и къс документален филм със заглавието „ Бърт Мънро: Дарове към Бога на скоростта ” .

Играта на Антъни Хопкис е безупречна, а самият филм по този начин те запленява, че не разбираш по какъв начин минава времето. Това изрично не е елементарен състезателен филм за бързи скорости и шеметни съревнования. Това е филм за силата на човешкия дух, за способността да мечтаем и да не се отказваме… макар компликациите.

Ако Ви е харесала публикацията за “ПЕТ НЕЗАВИСИМИ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ ”. Прочетете още:

Прочетете повече за незабравимите женски облици в киното.

Мис Сандерсън и нейната викторианска отбрана с чадър

Снимкови източници: wikipedia.org, unsplash.com

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР